Alfa Romeo 156 Automaatbak Spoelen

18/06/2021

Alfa Romeo 156 Automaatbak Spoelen

Een tijdje geleden kwam er een Alfa Romeo 156 naar Flushed voor het spoelen van de automaatbak. In deze blog bespreek ik de spoeling en geef ik een aantal leuke feitjes over het model plus enkele technische gegevens.

De spoeling vond plaats toen de kilometerstand 84.227 km bedroeg, uit ervaring is dit een uitstekend kilometeraantal om onderhoud te (laten) verrichten aan de automaat. Na 80.000 kilometer begint de kwaliteit van de olie steeds sneller af te nemen en daarom is het van belang om deze op tijd te verversen. De meeste olie kan ververst worden via een spoeling, aangezien de verversing door een machine wordt uitgevoerd. Daarnaast reinigt deze machine de automaat, waardoor het vuil uit de bak wordt verwijderd.

Na de spoeling schakelde de automaat al soepeler en vaak na 5 kilometer zijn de gevolgen van de spoeling goed te voelen.

Alfa Romeo 156

De Alfa Romeo 156 is een compacte auto die sinds 1997 geproduceerd wordt door het Italiaanse Alfa Romeo. Het model werd geïntroduceerd als vervanging voor de 155 en werd goed ontvangen, in 1998 won het model namelijk de European Car of the Year award. De productie stopte in 2007 en bestond uit twee uitvoeringen: een Sportwagon en een Cross-over. Binnen deze uitvoeringen zijn er varianten zoals de GTA en Q4 geweest en enkele speciale versies.

Leuk weetje: de Alfa Romeo 156 werd frequent gebruikt door de politie van Italië als patrouillewagens.

Alfa Romeo Automaatbak Spoelen
De Alfa Romeo 156 met open kap tijdens de spoeling

Gespoelde model

Het model waarvan wij de automaat hebben gespoeld was een Alfa Romeo 156 uit 2003. De motor in deze uitvoering was een 2.5 V6 motor dat een vermogen levert van 192 pk. De 156 modellen hebben zo’n 20 verschillende motoren in gebruik.

De gespoelde automaat was een 4-traps automaat van Aisin Warner. Aisin is een van de grootste fabrikanten die gespecialiseerd is in de productie en ontwikkeling van automatische transmissies. De automaten van Aisin Warner zijn te vinden onder veel modellen van veel verschillende automerken.

Alfa Automaatbak Spoelen
De achterkant van de Alfa

Onderhoud van de automaat is zeer belangrijk. Tijdens het rijden vinden er allerlei schadelijke processen plaats binnen de automaat. Vooral het verbranden van de olie, vervuiling en slijtage brengen veel schade aan. De verbrandde olie is gelukkig te verversen, dit kan handmatig en automatisch. Handmatig ververs je de olie in de carterpan, dit is zo’n 2 à 3 liter en daar blijft het eigenlijk wel bij. Via een automatisch proces ververs je de olie met behulp van een machine, waardoor er veel meer mogelijk is. Op deze manier kan je ruim 95% van de oude olie verversen, oftewel ongeveer 7 liter, afhankelijk van de automaat. Dit automatische proces heet automaat spoelen en hiermee kan de automaatbak ook gereinigd worden. Zo worden alle vuile en slijtende deeltjes ook nog eens verwijderd. Een spoeling van de automaat is het beste onderhoudsproces voor de automaat. Daarnaast kan een spoeling ook klachten verhelpen. Hieronder staat een lijstje met veel voorkomende klachten binnen de automaat.

Veel voorkomende klachten automaat
  • Slecht schakelen
  • Schommelend toerental
  • Verhoogd brandstofverbruik
  • Disfunctioneren van de Kick-down
  • Weigeren automaatbak
  • Gevoelsmatig vermogensverlies

Het belang van automaat spoelen blijft vaak onopgemerkt, totdat er zich ernstige problemen voordoen. Als er klachten zijn ontstaan is het van belang om uw automaat te spoeling. Gebeurd dit niet, dan verergeren de klachten en is een revisie van de automaat vaak de enige oplossing, hier komt een hele hoge prijs bij kijken.

Preventieve spoeling

Een spoeling dient als een uitstekend onderhoudsproces. Tijdens het rijden raakt de automaat vervuild en beschadigd. Er komen allerlei ongewenste deeltjes vrij binnen de automaat die gaan slijten en de oliekwaliteit drastisch doen verminderen. Een spoeling ververst deze olie en reinigt de gehele automaat, zodat de automaat weer optimaal kan presteren. Wanneer dit regelmatig wordt gedaan kan een automaat vrijwel oneindig mee.

Tijdens de spoeling wordt alle olie binnen de automaat vervangen en wordt al het vuil en slib verwijderd. Dit gebeurd door middel van professionele spoelapparatuur bediend door een team van gespecialiseerde spoelers van Flushed. Wilt u liever niet dat uw automaat wordt gespoeld? Dan kunnen wij u alsnog onze hulp aanbieden, wij verkopen namelijk sinds kort automatische transmissie olie op onze site. Dit is de olie die wij dagelijks gebruiken tijdens het spoelen. U kunt dan zelf uw olie verversen met olie van zeer hoge kwaliteit. Klik hier om naar de webshop te gaan.

Dit filmpje geeft een impressie van de spoeling:

Overweegt u om de automaat van uw auto te laten spoelen, maar twijfelt u of het nodig is? Wij kunnen via een gratis consult of tijdens een gratis proefrit adviseren wat voor u de beste oplossing is. Wij spoelen alle merken auto’s

De kosten voor deze spoeling zijn inclusief olie, zonder filtervervanging € 330,- inclusief btw.

Bij een spoeling wordt u ontvangen door ons vriendelijke personeel, waarna de automaat van uw auto wordt gespoeld in ongeveer 30 tot 90 minuten. De oude olie wordt vervangen met hoogstaande olie die ons al jarenlang het allerbeste resultaat garandeert. Tijdens de spoeling kunt u comfortabel verblijven in onze wachtruimte met een WIFI-verbinding. Heeft u een vraag over het spoelen of wilt u een afspraak maken dan kan dat gemakkelijk hieronder!

Alfa Romeo 156 Automaatbak Spoelen

Offerte aanvragen

Toch liever telefonisch iemand spreken? Wij helpen u graag!

Bel naar: 0348-754430 of vul onderstaand formulier in om een offerte aan te vragen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Levensduur auto verlengen

Gespecialiseerd bedrijf

Klaar in 30 tot 90 minuten

De beste spoelmachines